اطلاعاتی درباره زایمان طبیعی و زایمان سزارین

ساخت وبلاگ
جمع امتیاز

لطفا جهت حمایت از ما ، امتیاز بدهید

[جمع: 0 میانگین: 0]

اطلاعاتی درباره زایمان طبیعی و زایمان سزارین

تولد نوزاد یکی از هیجان‌انگیزترین تجربه‌هایی است که با آن روبرو می­‌شویم. وقتی این تجربه برای افراد نزدیک دور و برمان اتفاق بیفتد، جالب‌تر هم می‌شود. تجربه زایمان یکی از سخت‌­ترین تجارب برای مادر و همچنین برای نوزاد است اما جالب است که بدانیم طبیعت، نوزاد را برای این تجربه آماده می­‌کند. فشار و انقباض‌های رحم باعث می­‌شود بدن بچه مقدار زیادی هورمون استرس آزاد کند که او را برای فشار زایمان مجهز می­‌کند. این هورمون مقدار زیادی خون به مغز و قلب بچه می­‌فرستد. به علاوه، باعث می­‌شود مایع اضافی شش­‌ها جذب شود و بچه بهتر نفس بکشد. همچنین این هورمون کمک می­‌کند بچه کاملاً هوشیار شود. به همین دلیل بچه­‌هایی که در زایمان طبیعی به دنیا می­‌آیند، معمولاً با چشمان باز به ما نگاه می­‌کنند در حالی که بچه­‌هایی که در زایمان سزارین به دنیا می­‌آیند، خواب‌آلوده و بی­‌حال هستند.

زایمان طبیعی در اثر تغییرات پیچیده هورمونی ایجاد می‌­شود. معمولاً این تغییرات هورمونی را به سه مرحله تقسیم می­‌کنند.

تغییرات هورمونی زایمان طبیعی

مرحله اول، گشادشدگی و نازک شدن دهانه رحم:

این مرحله طولانی‌ترین مرحله زایمان طبیعی است. در زایمان اول، این مرحله به طور متوسط ۱۲ تا ۱۴ ساعت طول می­‌کشد اما در زایمان­‌های بعد، این مرحله کوتاه­‌تر می­‌شود. در این مرحله ماهیچه‌های رحم انقباض­‌های ضربانی‌شکلی را شروع می­‌کنند. این انقباض­‌ها در ابتدا با فواصل بیشتر صورت می­‌گیرند اما کم‌کم فواصل آنها کمتر می‌شود و انقباض­‌ها بیشتر و قوی­‌تر می­‌شود. همین باعث می­‌شود دهانه رحم به تدریج گشادتر و نازک­‌تر شود. وقتی انقباض­‌ها به اوج خود می‌رسد، دهانه رحم کاملاً باز می­‌شود.

مرحله دوم، تولد نوزاد:

بعد از اینکه دهانه رحم کاملاً باز شد، بچه آماده به دنیا آمدن است. این مرحله خیلی کوتاه‌تر از مرحله اول است. در این مرحله انقباض­‌های قوی دهانه رحم آن‌قدر ادامه می‌یابد تا بچه به دنیا بیاید. البته مادر هم میل طبیعی به فشار دادن با عضلات شکم احساس می­‌کند. با هر انقباض مادر، بچه به طرف بیرون شکم هول داده می­‌شود. ­این مرحله در زایمان اول حدود ۵۰ دقیقه و در زایمان دوم حدود ۲۰ دقیقه طول می­‌کشد.

مرحله سوم و آخر، خارج شدن جفت:

با چند انقباض و فشار دیگر، مادر جفت را از بدن خود خارج می­‌کند. این مرحله از بقیه مراحل خیلی کوتاه­‌تر است و حدود ۵ تا ۱۰ دقیقه طول می­‌کشد.

بعد از این مراحل، نوزاد ما به این دنیا قدم گذاشته است. یک نوزاد طبیعی معمولاً نیم متر قد و سه و نیم کیلو وزن دارد. البته پسرها معمولاً قدبلندتر و سنگین­‌تر از دخترها هستند. سر یک نوزاد در مقایسه با بدن و پاهایش بسیار بزرگ‌تر است. سر بزرگ نوزاد به این معنی است که بچه­‌ها در چند ماه اول خیلی زود یاد می­‌گیرند اما پاها و بدن ضعیف آنها نشان می­‌دهد که تا مدت­‌ها نمی­‌توانند به خودشان متکی باشند و به راحتی حرکت کنند و از جایی به جای دیگر بروند.

زایمان سزارین

در زایمان سزارین دکتر شکافی در بدن مادر ایجاد می­‌کند و بچه را از طریق جراحی از بدن مادر بیرون می­‌آورد. برخی از دلایلی که معمولاً به خاطر آنها زایمان سزارین انتخاب می­‌شود، عبارتند از:

ـ سزارین­‌های قبلی: مادری که یک بار سزارین کند، در زایمان­‌های بعدی هم ناچار است سزارین کند. این متداول‌ترین دلیل برای سزارین است. البته اخیراً در جراحی­‌های سزارین با استفاده از برش افقی کوچک در پایین شکم، این امکان را به مادر می­‌دهند که در زایمان­‌های بعد بتواند زایمان طبیعی را انتخاب کند.

مغایرت RH مادر و کودک: RH پروتئینی است که گروه خونی افراد را از هم متمایز می‌­کند. در واقع عامل RH در گروه خونی، همان علامت مثبت و منفی است. مثلاً فردی که گروه خونی‌اش +A است، به این معنی است که در خونش پروتئین RH دارد اما فردی که گروه خونی­‌اش منفی است یعنی در خون او پروتئین RH وجود ندارد.

اگر گروه خونی مادر منفی و گروه خونی پدر مثبت باشد، به احتمال زیاد گروه خونی بچه هم مثبت است. به طور طبیعی بدن مادری که گروه خونی‌اش منفی است، در مقابل خون جنین با گروه خونی مثبت پادتن می­‌سازد. در نتیجه این موضوع باعث می­‌شود سلول‌­های خون جنین از بین برود و مقدار اکسیژن بدن او کاهش یابد و همین موضوع می­‌تواند منجر به عقب‌ماندگی ذهنی، سقط، صدمه قلبی و مرگ جنین شود. البته این موضوع در زایمان اول به ندرت اتفاق می‌­افتد. چون مدتی طول می­‌کشد تا بدن مادر پادتن علیه خون جنین تولید کند اما خطر آن در زایمان‌­های بعد بیشتر است. گاهی این مغایرت RH  باعث می‌شود نیاز به سزارین فوری پیش بیاید.

ـ جدا شدن زودرس جفت از رحم: دلیل دیگری است که ممکن است باعث شود سزارین ضرورت پیدا کند. از آنجا که جفت مسیری است که از طریق آن اکسیژن و غذا به بدن جنین می­‌رسد، جدا شدن آن باعث آسیب جدی به جنین می­‌شود و زایمان فوری ضرورت پیدا می­‌کند.

ـ بیماری و عفونت جدی مادر: در مواردی که مادر دچار بیماری­‌های دستگاه تناسلی و رحم باشد، مانند ویروس تبخال نوع دوم که می‌­تواند بچه را هنگام زایمان طبیعی مبتلا کند، زایمان سزارین ضرورت پیدا می­‌کند تا بچه تماس مستقیم با مهبل مادر پیدا نکند.

ـ چرخیدن نوزاد: نزدیک زایمان هورمون­‌های زایمان باعث می­‌شود که نوزاد کم‌کم به سمت سر بچرخد و همین باعث می­‌شود تولد نوزاد از سر ساده­‌تر شود اما در مواردی که نوزاد نمی­‌چرخد و دست و پا به سمت پایین است، زایمان سزارین ضرورت پیدا می­‌کند.

البته تصمیم نهایی در این زمینه به عهده مادر و با مشورت پزشک و مامای او صورت می­‌گیرد اما پژوهشی نشان می­‌دهد زنان به دلیل ترس از زایمان طبیعی به سمت سزارین گرایش پیدا کرده‌اند که این به علت ناآگاهی آنها از عواقب سزارین است.

منابع:

http://blog.bamom.ir/

  • برک، لورا. (۱۳۸۵). روانشناسی رشد (از لقاح تا کودکی).
  • درویشی، عفت؛ مرتضوی، سیده صالحه ؛ نجات، سحرناز و هلاکویی نائینی، کوروش. (۱۳۹۱). تجربیات و دیدگاه‌های زنان و متخصصان زنان و زایمان در خصوص انتخاب روش زایمان: یک مطالعه کیفی. مجله تحقیقات نظام سلامت، سال هشتم، شماره ۱.

مادری که خودش عمل سزارین خود را انجام داد

و نوزاد را از رحمش خارج کرد !!!

telegram-900x350w

علت بیماری بهروز بقایی چیست ؟

بهروز بقایی و پرستو گلستانی

*********

بهنوش بختیاری : من دیگر مادر نمیشوم و

شانس این را ندارم که مادر شدن را تجربه کنم

*****

همراه با علم...
ما را در سایت همراه با علم دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : محمد رضا جوادیان hamrahelm بازدید : 172 تاريخ : جمعه 7 خرداد 1395 ساعت: 20:29